Hem | Om värmepumpar | VärmepumparInstallation | Varmvattenberedare | NyheterOffert | Kontakt | Om oss

Stationsvägen 41, 197 30 Bro, Tel: 08 - 582 47 303, fax: 08 - 582 460 03, Mobil: 0733 - 31 18 50

VAD ÄR VÄRMEPUMPAR...

Ytjordvärme. Ytjordvärmesystem hämtar energin ur det ytliga jordlagret som värmts upp av solvärmen under sommaren. En kollektorslang grävs ned på cirka en meters djup. I slangen cirkulerar en vätska som värms upp några grader av den omgivande jorden. Vätskan avger värme till värmepumpen som höjer temperaturen på vattnet som sedan används i element och blir till varmvatten för hushållet. Hur lång slang som behövs beror på husets storlek och hur marken ser ut.

Bergvärme. En bergvärmepump tar upp den värme som finns lagrad i berget. Metoden är likartad den som används för ytjordvärme. En energibrunn borras i berget. Dess djup beror på hur mycket effekt huset behöver. Till större hus kan flera brunnar behövas. Ett borrhål kan borras till cirka 180 meter. I brunnen sänks sedan en kollektorslang ned. Bergvärme kan i stort sett installeras överallt, även där förutsättningarna för de övriga systemen - tillgång till vatten, stor markyta - helt saknas. Är givetvis idealiskt för den som har berg i anslutning till huset. Den yttre påverkan på tomten blir minimal. 

Sjövärme. Sjövärme kan vara en lösning för den som bor nära en sjö eller ett vattendrag. Den värme som finns i vattnet, även under kalla vintrar, tas tillvara genom att en kollektorslang läggs på botten. Det enda ingrepp som måste göras på tomten är grävningen från vattnet till huset.

Värmepumpen utnyttjar gratis värme i mark, berggrund, utomhusluft eller i en sjö. Vad för värmekälla man bäst väljer beror ofta på hur tomten ser ut och på installationskostnaden. Värmepumpar har funnits i flera decennier men det är först nu de slagit igenom på allvar som alternativ till olja och el för uppvärmning av våra bostäder. Bara under det senaste året har försäljningen ökat dramatiskt. I dag finns cirka 400.000 värmepumpsanläggningar i svenska småhus. Försäljningsökningen förra året var 18 procent. Då har vi ändå bara sett början enligt många bedömare. Enkelt uttryckt kan man säga att via en värmepump och dess värmeväxlare kan den värme som finns lagrad i naturen omvandlas till varmt vatten för element och varmvattenberedare. Värmepumpen förädlar alltså den lagrade gratisenergi som finns i exempelvis berggrunden som överförs till ett befintligt, vanligt vattenburet uppvärmningssystem och kan även användas för varmvattenproduktion.

Som ett kylskåp, fast tvärtom Värmepumpen fungerar egentligen som ett kylskåp, fast tvärtom. I ett kylskåp tas värme inifrån kylskåpet och avges på baksidan. En värmepump däremot tar värme lagrad i berg, jord luft eller vatten och avger den i huset. Värmepumpen förädlar gratisenergin med en verkningsgrad på i bästa fall över 500 procent. För varje kWh el som värmepumpen behöver för att arbeta får man således ut cirka fem kWh värme i huset. Som vi redan antytt finns det flera olika varianter av värmepumpssystem. Antingen kompletterar de ett befintligt värmesystem eller ingår i ett helt nytt. De vanligaste är ytjord- , berg-, sjö- , luft- och frånluftvärmepumpar.
hur går det till...
(källa:Villatidning sam Statens Provnings & forskningsinstitut)